VENG- Amazon’un 3.200’den fazla uyduyla küresel internet ağı kurmayı hedeflediği Project Kuiper kapsamında ilk büyük fırlatma, 9 Nisan’da başarıyla gerçekleştirildi.
Amazon, küresel internet altyapısını uzaya taşımayı amaçlayan Project Kuiper projesi kapsamında, ilk büyük uydu fırlatmasını 9 Nisan 2025’te gerçekleştirdi. Florida’daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Üssü’nden fırlatılan Atlas V roketi, 27 gelişmiş iletişim uydusunu başarıyla alçak Dünya yörüngesine yerleştirdi. Bu fırlatma, Amazon’un toplamda 3.236 uydudan oluşacak birinci nesil uydu sisteminin ilk büyük adımı oldu. Hedef, düşük gecikmeli ve geniş kapsamalı internet hizmetini, özellikle kırsal ve altyapı yetersiz bölgelerde sunmak için yapıldığı belirtiliyor. Görevde kullanılan uydular, daha önce 2023’te test edilen iki prototipin geliştirilmiş versiyonlarıydı.
Her bir uydu, fazlı dizi anten, yüksek performanslı işlemciler, optik bağlantı sistemleri, güneş panelleri, ve elektrikli itki sistemleri ile donatıldı. Ayrıca, astronomların gözlemlerini etkilememesi için yansıtıcı güneş ışığı dağıtıcı kaplamalarla üretildi. Bu görev, aynı zamanda Atlas V roketinin şimdiye kadar taşıdığı en ağır yük oldu. ULA roketi beş katı yakıcı itici ile en güçlü konfigürasyonunda hazırlayarak, 77 feet (23,5 metre) yüksekliğinde özel bir yük bölmesi kullandı. Fırlatma sonrası uydular, 450 km irtifaya yerleştirildi ve oradan kendi itki sistemleriyle 630 km’lik operasyonel yörüngelerine çıkmaya başladı. Her biri bağımsız olarak sistemlerini devreye aldı ve Amazon’un Washington’daki Redmond Görev Kontrol Merkezi ile bağlantıya geçti.
Bu ilk görev, uçtan uca internet bağlantısının test edilmesini de içeriyor. Uydu üzerinden internete bağlanan sinyallerin, yer istasyonları ve kullanıcı terminalleri arasında kesintisiz aktarımı sağlanmaya başlandı. Amazon, bu fırlatmanın ardından KA-02 görevine hazırlanıyor. Şirket, önümüzdeki yıllarda ULA ile 45’ten fazla fırlatma planlarken, Arianespace, Blue Origin ve SpaceX gibi sağlayıcılarla da iş birliği yaparak toplamda 80’den fazla fırlatma gerçekleştirmeyi hedefliyor. Project Kuiper’in bu ilk büyük adımı, sadece ticari değil, aynı zamanda dijital erişilebilirlik, teknolojik ilerleme ve uzay tabanlı iletişim altyapıları açısından da önemli bir dönüm noktası oldu.