İşte elektrikli aracınızı kış koşullarına uyum sağlamak için nasıl daha verimli hale getirebileceğinize dair bir özet. Büyüyen iklim krizi ve belirsiz ekonomik görünümün ortasında elektrifikasyonun hızı artarken, fosil yakıtlı aracınızdan elektriğe geçiş yaparken size eşlik edeceğiz. Her hafta, sektör uzmanlarından rehberlik ve içgörüler sunmanın yanı sıra süreci aydınlatmayı ve yanlış bilgileri ortadan kaldırmayı amaçlayacağız.
İnsanlar gibi otomobiller de ortam sıcaklığını tercih eder ve soğuk hava tüm otomobillerin – benzinli, dizel ve elektrikli – daha az verimli çalışmasına neden olur. Patlak bir akü, arızalı bir alternatör veya marş motorundaki bir sorun, içten yanmalı motorlu (ICE) bir otomobilin kışın çalışmakta zorlanmasına neden olabilir. Ancak elektrikli araçlar, akü kimyası nedeniyle benzersiz zorluklarla karşılaşır. Düşük sıcaklıklar akü kapasitesini ve menzilini azaltır. Kapasite esasen akünün tutabileceği enerji miktarı ve ne kadar hızlı boşalabileceğidir, bu nedenle yeniden şarj etme daha uzun sürer.
Elektrikli araç aküleri enerji depolar ve serbest bırakır; daha soğuk hava bu süreci yavaşlatır. Isı pompaları ve gelişmiş termal sistemlere sahip modeller daha iyi performans gösterir ve olmayanlara göre daha fazla menzil korur.
Genel olarak, bir elektrikli aracın menzili ılımlı kış havalarında yüzde 30’a kadar düşebilir, daha sert koşullarda ise bu düşüş yüzde 32’ye ulaşır. Norveç Otomobil Federasyonu (NAF), menzil kaybı hakkında bilgi sağlamak için elektrikli araçları kış ve yaz aylarında düzenli olarak test etmektedir. Yakın zamanda yapılan bir kış testinde, 23 araç -2°C ile -10°C arasındaki sıcaklıklarda şehir içi ve kırsal yollarda, her biri tam şarjla başlayıp şarjı bitene kadar sürüldü.
Sonuçlar, tüm modellerin menzil kaybettiğini, ancak bunun boyutunun önemli ölçüde değiştiğini göstermiştir. Örneğin, en iyi performans gösteren modeller ilan edilen menzillerinin çoğunu korudu: HiPhi Z, Dünya Çapında Uyumlaştırılmış Hafif Araçlar Test Prosedürü (WLTP) derecelendirmesinin sadece yüzde 5,9 altında 522 km ile lider olurken, onu 481 km ile NIO ET5 ve 468 km ile Hyundai’nin IONIQ 6 modeli izledi.